Tak, jak z każdym innym produktem, wybierając pellet warto sięgnąć po produkt dobrej jakości. Polskie normy nie dopuszczają produkowania pelletu z laminowanych płyt meblowych, zawierających kleje, farby i plastik, ponieważ podczas spalania wytwarzają one szkodliwe dla zdrowia i środowiska związki.
Opalanie słabej jakości pelletem może również doprowadzić do uszkodzenia pieca.
Zobacz dobry pellet
Najczęściej jakość pelletu można zobaczyć gołym okiem. Wystarczy spojrzeć: jeśli granulki nie są zbyt pokruszone i nie widać w nich obcych elementów, to już dobrze.
Pellet powinien zawierać w sobie jedynie drewno, bez sztucznych substancji klejących. Zatem można również wykonać test zapachu – przy spalaniu pelletu Twoja kotłownia powinna pachnieć drewnem i niczym więcej.
Można jeszcze prościej. Warto kupować pellet z certyfikatem jakości EN plus A1. Wówczas mamy pewność, że kontroli jakości poddawana jest każda partia produktu. Ocenie podlega m.in. rozmiar granulek, zawartość miału, wytrzymałość mechaniczna, gęstość nasypowa, a także wartość opałowa.
Jakość pelletu a parametry pieca
Nawet świetnej jakości pellet może nie najlepiej spalać się w Twoim piecu. Wiele zależy od parametrów samego urządzenia. Warto zatem wypróbować pellet i dostosować do niego nastawy pieca lub poprosić o to instalatora.